Radioaktív hulladékok biztonságos feldolgozása Verder szivattyúkkal

A Holland Radioaktív Hulladékok Központi Szervezete (COVRA) az egyetlen olyan vállalat Hollandiában, amely jogosult radioaktív hulladékok gyűjtésére, feldolgozására és tárolására. Ez a hulladék főleg atomerőművekből származik. De a kórházak, kutatóintézetek és bizonyos iparágak is termelnek - viszonylag kis mennyiségben - radioaktív hulladékot.

A cég a borsselei atomerőmű közelében található, ahol a vállalat több feldolgozó telephellyel rendelkezik 20 hektáros területen. A helyiség elég nagy ahhoz, hogy feldolgozza és tárolja a radioaktív hulladékot, amely Hollandiában a következő száz évben keletkezik.


A folyadékokat speciális sütőben égetik el. Ezekből a kemencékből származó füstgázokat kétszer megtisztítják. Először nedves mosással, majd száraz szűrőrendszerrel. A nagyoló berendezésben a nagyobb szilárd alkatrészeket lecsökkentik, majd betonba csomagolják. A vizes folyadékok tisztítása biológiai és kémiai kezeléssel történik. A megtisztított víz kiürül

A Verder-tömlős szivattyúkat és a kettős membrános szivattyúkat adagolószivattyúként használják bizonyos kémiai vegyületek előállítására. Ezeket a vegyületeket olyan visszamaradó folyadékok tisztítására használják, amelyek még mindig tartalmaznak szennyeződést, de már nem radioaktívak. A maradék folyadékok a.o. savak, lúgok, vas-klorid és így tovább.